Поредните избори минаха и резултатът е ясен – ГЕРБ-СДС победиха с

...
Поредните избори минаха и резултатът е ясен – ГЕРБ-СДС победиха с
Коментари Харесай

Шестнайсетте лъжи на ГЕРБ. Лъха на оптимизъм, ако аргументите им бяха верни

Поредните избори минаха и резултатът е явен – ГЕРБ-СДС победиха с малко, което демонстрира, че акцията и тактиките им за увещание са се оказали по-успешни от тези на съперниците им.

Какво би било положението на нещата, в случай че приемем
причините на Борисовата партия
от акцията за правилни и правилни? Този умствен опит би ни довел до следната картина за страната:

1. България не е превзета страна – регулаторите като Комисия за защита на конкуренцията, както и правосъдната власт работят дейно и независимо и в случай че от време на време бъркат или бездействат, то не е поради отбрана на някакви частни ползи, политически чадъри и така нататък

2. Няма платен избор – във Варна поданството непринудено и без парична стимулация е дало над 10 000 преференции на кандидатка от ГЕРБ, която другояче не е изключително известна в града или отвън него. Тази гражданска спонтанност е икономисала на претендента и партията му към два милиона лв., които другояче би трябвало да се вадят от черни каси и да се раздават на гласоподаватели посредством проведени незаконни групи.

3. И да има платен избор, най-вече да е единствено във. Тази оптимистична догадка обаче се сблъсква с един емпиричен проблем: три от четирите съществени социологически организации в своите екзитполове и паралелни преброявания даваха преднина на ПП-ДБ, една организация в екзитпола и две в паралелните преброявания
даваха дребна преднина на ГЕРБ
в границите на % най-вече. Резултатът излезе обаче разлика от почти  две на 100 в интерес на ГЕРБ-СДС. Злонамерени наблюдаващи биха споделили, че такива разлики се дължат на платен избор (един % са 25 000 гласа или към пет милиона лева суха пара). Социолозите обаче несъмнено просто са сбъркали – вярно, всички в една посока, само че всеобщи социологически неточности стават.

4. Борисов е оправдан и няма нищо общо със абсурда „ Божков “, Владислав Горанов и така нататък – националният избор има хигиенизиращ резултат и почиства репутации. Останалата част от хигиенизацията ще я извърши Иван Гешев.

5. „ Магнитски “ е интервенция във вътрешните работи на България. Списъкът „ Магнитски “ се обезсилва поради двата %, с които ГЕРБ-СДС изскочиха пред ПП-ДБ.

6. Медиите и публицистите не желаят да се занимават със свадите на Борисов, тъй като те не са забавни на хората. Е, по какъв начин да питаш за изчезнали 500 милиона от бюджета, когато хората се тревожат за цената на сиренето?

7. Инфлацията е породена от Асен Василев. Той би трябвало да се готви за Нобелова премия като финансов министър, който в рамките единствено на седем месеца съумя да сътвори доста висока инфлация в България и да я изнесе и да болести международната стопанска система с нея.

8. Цените ще падат
поради успеха на ГЕРБ
популацията на страната с боязън би трябвало да чака понижаването им с идването на дисциплинирано фискално ръководство.

9. Огромен бюджетен недостиг няма, само че ще изчезне. Неговите мащаби не са великански, както беше твърдяно и се твърди, само че той следизборно напълно ще изчезне.

10. Милиардите външен дълг, насъбрани от държавното управление „ Петков “, ще се окажат след успеха на Борисов същия % от Брутният вътрешен продукт, както и при предходното му ръководство (дори и по-нисък). И този проблем, който и без друго го нямаше, следизборно ще изчезне напълно.

11. Левчето на Делян Добрев от „ Лукойл “ ще бъде върнато на жителите. Все отново е добре да не подвигаме упованията доста, тъй като по време на акцията се промъкна тезата, че левчето към този момент е било върнато, откакто държавното управление „ Петков “ паднало.

12. Газ ще се лее евтино и „ без медиатори “. Какво значи това не е доста ясно, само че то и в границите на акцията не беше.

13. Няма да купуваме отново съветски газ, само че с 30 % по-скъпо. И тук не е ясно нито какво ще купуваме, нито с 30 % по-евтино от какво, само че обещаното си е дадено.

14. „ Турски поток “ още веднъж става „ Български поток “ и заработва единствено и само в български интерес. Макар че България е платила (и отказала неустойки) за към четири милиарда лв. за изграждане на оборудването, въпреки че то е
резервирано 90 % за най-малко десетилетие
за съветски газ, въпреки че то транзитира газ за други страни, въпреки че не е ясно по кое време тъкмо ще се изплати за българския поданик, то въпреки всичко е в наш народен интерес. И, несъмнено, няма пропуснати изгоди от това, че вместо в него, не сме вложили този запас в нещо по-смислено.

15. Партия „ Възраждане “ заслужава почитание, тъй като за нея гласоподават доста висшисти. А и това е партия, която не атакува Борисов и ГЕРБ. По тази причина и Има Такъв Народ заслужават огромно почитание, макар първичните им закани за някакво „ изчегъртване “.

16. ГЕРБ-СДС са евроатлантици, само че приказват с всички и могат да създадат държавно управление и с министри от служебния кабинет на Радев. Това е по този начин, тъй като след Борисов, Радев най-вече е управлявал страната.

От тази картина на България лъха подобен оптимизъм и вероятност за развиване, че човек в действителност стартира да се чуди по какъв начин може да има партии, които
да откажат да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС.
Набива се на очи държанието на ПП-ДБ, част от които избързаха да заявят, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ или с присъединяване от ГЕРБ. Каква ли може да е повода за една такава липса на предпочитание за взаимоотношение с спечелилия на изборите?

Да не би да не им е подействала груповата внушаемост?

Коментарът на Даниел Смилов е поместен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР